查看: 8481|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 一開SD電腦就自動重新開機

唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個星期
之後開始就有問題
禁"開始遊戲"...因為full screen...所以一定會黑晒一陣...有"gundam online"個視窗
但跟住就會重新啟動部電腦
用v1159果陣有時重新開番部機果陣...開sd...禁"開始遊戲"...會彈個"更新文件錯誤" (p.s. 姐係更新果陣咁,要由1開始load到2xx(package)...但我個情況係一定fail...因為"更新文件錯誤")(有時又無事...可以開始到遊戲...但就又會重新開機)
咁就重裝v1159...ok了...重裝後on到一次...我突登彈game試下再on(因為我無可能一直長on...之後再on又重新開機咁姐係無變...我一定要測試下嫁)
算了...以為舊得制...del左v1159
download v1169裝黎試下...都係咁

希望大家睇得明...問題就係咁...
有冇人可以解答下/幫下手?
回復

頂你 刪鬼左個avg未啊 見甘多個post完 如果你未試過刪avg 唔好想其他野啦= =一樣一樣試下先好無

如果刪左個avg玩到你米裝第2個防毒 小紅傘 德國免費防毒 有中文版 自己穩穩
回復 支持 反對

問題可能真係散熱果到有問題...
而家岩岩開部野...個底涼浸浸...重點:ON到SD...

DISPLAY燒嘅話我都知 ...
my92149 發表於 19-5-2013 18:56

WIFI 只有 54Mbit/s 2.4GHz, 但最普通的 Cat-5 都已經有 100Mbit/s 100MHz, 打機都是用傳統線好

Notebook CPU、RAM、散熱、功率都因為機身設計上有所限制

打機都喺買部大牌子大底板好, 粒chipset都多功能d, 有 USB3.0 Gigabit
真係做乜都方便d快d, 第日想upgrade都易d, 就算唔upgrade都可以捱多幾年冇咁易壞

CPU買回大路正牌啦, 唔好買d文書版/簡化平價版cpu, 唔夠做下下lag左定晒格仲激氣啦

RAM坐底4G以上, 越多越好啦, 不過話說個價近排好似又升左......最好買散熱片比較好的果幾個大版子, 留意RAM的速度.....唔好貪平

DISPLAY是一分錢一分貨, $800以上已經算幾好,

HDD要一些老牌子的高速版, 唔好慢速, 有錢可以買SSD做開機碟裝OS會快好多不過就太貴啦,

另外火牛要夠力, 座底450W

再加埋套打機專用機械鍵盤, 及高DPI MOUSE......散熱良好的CPU風扇和金屬機箱......坐底1皮野落樓已經算幾正
回復 支持 反對

根本係樓主本身電腦問題
隻GAME最低要求CPU1.7
我部notbook cpu 1.8
隻GAME幾次更新後都開始玩吾到啦
更何 ...
96411322 發表於 20-5-2013 11:40

你"玩唔到"個意思可能同我個情況 存在討論嘅空間
回復 支持 反對

根本係樓主本身電腦問題
隻GAME最低要求CPU1.7
我部notbook cpu 1.8
隻GAME幾次更新後都開始玩吾到啦
更何況樓主昰cpu1.3
回復 支持 反對

回復  my92149

你近排有冇裝過D咩
c30033124 發表於 19-5-2013 19:12

都無乜...只係del左SD嘅v1159...重新裝過 v1169
回復 支持 反對

回復 25# my92149

你近排有冇裝過D咩
回復 支持 反對

DISPLAY燒嘅話我都知 ...
my92149 發表於 19-5-2013 18:56

大部分中低階Notebook display係 onboard (焊係底板度,冇得換)就算有得換 都唔知去邊買張Notebook display返來散熱方面 我都淨係諗到 開冷氣+風扇吹住佢- -
回復 支持 反對

睇完樓主部Notebook 個spec,  覺得呢部機玩SD 有d 吃力  (我部低壓i5+645M+8GB ram 打機都覺得疾,可惜係win ...
kennylam25 發表於 19-5-2013 16:04

你是用notebook個mon打機? 最好拉線出大mon玩啦, 會冇咁熱

如果你部notebook只是用來玩就無所謂, 如果 ...
dragoonkwok 發表於 19-5-2013 03:02

DISPLAY燒嘅話我都知好大鑊(NOTEBOOK好似無得換DISPLAY?)所以都小左用佢黎打SD

(P.S. 有咩好推介?部野買果陣都想+大支RAM...條友又話夠嫁喇...仲要用WIFI CONNECT...
所以打咩戰果陣都一定比其他人DELAY 1秒先可以郁到...仲要SD而家果D新加嘅咩特效...如果開鬼埋唔關晒佢...部野玩耐啲真係爆炸都似)
回復 支持 反對

回復 10# my92149
我部嘢desktop泥,火牛老化搞到狂重開(好似話電壓唔夠?)
回復 支持 反對