查看: 9539|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [站在道德高地]論打機態度,港服生態[/站在道德高地]

先利申,本人唔係咩高玩,不過講真就由KF SD出咁耐就玩咁耐

講左港服既生態先,我講既生態係指街場
公會場個d根本冇咩好講

姐係其實大家有冇發覺街場大家都唔會點講野
或者咁講,一開聲就通常係問候人地伯母,講真上次吹水幾時?

香港長玩既game唔多,得SD同天龍玩得耐,天龍亦係早前退出左
有玩過天龍既人都知,天龍又係一堆伯母同巨龍等字眼充斥住聊天頻道

小弟最近迷上左瑪英,或者我用瑪英比較唔係咁好.始終兩隻game((瑪英爲台灣人爲主
唔知係瑪英年齡層高d定點,講真d人真係nice d,好人d,可能係個種習慣左既文化
大家一見面就算唔係fd都會講句:「安~」之類
我知一定有人話我咩:「隔離飯香d之類」
反之SD又好.天龍又好
唔識?唔講野
小小野得罪?仲唔問候過伯母健康如何?

我舉個例子((我唔知我問題定點
敢問大家,如果街場見人講:「XDDDD」
你會點睇佢?
我第一下就心諗:「傻的嗎?冇啦啦笑乜勁?」
反之玩台服既game見人講XDDD,就好自然一齊吹水一齊笑等

我都諗左好耐,究竟係SD問題?定香港人打機既問題?((哇我企得好高

因為SD玩家質素既下降,之前都見有人係樂古開過po,指出SD有咩問題等
然而係一堆留意入面,有一個特別醒目既留言
:「香港人生活好多壓力,打機用來發洩」之類
利申我冇想得罪個位用家既意思,我亦同意有壓力係需要發洩

但點解打機當發洩?
打機幾時由一種享受變成發洩了?_?

是咁的,早前小弟街場比人話我lag,delay之類,先不論究竟係我lag定佢lag
佢一開口第一句就:「LAG機狗」
我唔知佢係到發洩定點,但我想知做錯咩事了?錯到比人話狗??
想當初我小4英文默書連續好多次唔合格都未比人鬧我係畜生
點解小小既lag,就要咁話人?

唔明,真係唔明

發洩,真係麻煩搵枕頭君.

或者好多人認為打機發洩好正常
真係正常?
對,錯 要靠自己分辨

感謝睇完,留負皮唔緊要,留完麻煩留一留CM
我真係好想聽聽你地係點諗的

下台鞠一躬
回復

確實不論係場外定場內吹水既人唔多,由其係場內,一出聲就問候人,好似琴日玩街場,對面有條友自己一個衝埋黎,咁己方當然反撃啦,咁岩成隊人打佢一個,就比佢話左句S M 9,真係...不過講反穿轉頭,打緊機時真係唔太方便吹水,一方面個SD個輸入法問題,第二係掛住吹輸左會比人X,第三係好多時都唔掛住打都唔得閒打字
回復 支持 反對

伯母同巨龍,永遠都係絕配
回復 支持 反對

確實不論係場外定場內吹水既人唔多,由其係場內,一出聲就問候人,好似琴日玩街場,對面有條友自己一個衝埋黎, ...
leo1937 發表於 14-10-2013 17:32

你有你道理,不過連等緊人個時都唔講野就真係有d...
回復 支持 反對

伯母同巨龍,永遠都係絕配
o19042 發表於 14-10-2013 17:35

識貨之人
回復 支持 反對

先講一講~獲得成功感都係發洩途徑之一
但最終目的都係要自己獲得開心/快樂
所以點為之係正常發洩都係見仁見智

BTW對我黎講~l4d先係最好既發洩用遊戲~
回復 支持 反對

打機發洩唔係問題,
前提係唔好影響到其他人
回復 支持 反對

每次同人講SP狗,SM狗,LAG機狗,外掛狗?
回復 支持 反對

先講一講~獲得成功感都係發洩途徑之一
但最終目的都係要自己獲得開心/快樂
所以點為之係正常發洩都係見仁見 ...
fung307 發表於 14-10-2013 17:42

嗯,我都同意用成功黎發洩對生活既種種不滿
回復 支持 反對

打機發洩唔係問題,
前提係唔好影響到其他人
199xabc 發表於 14-10-2013 17:48

你說對了
回復 支持 反對