樂古Nakuz

標題: 猜想瑪雅人既身世 [打印本頁]

作者: 丫.Wing★    時間: 5-1-2009 18:20
標題: 猜想瑪雅人既身世
我有時會諗,瑪雅人到底係唔係由未來黎既呢!?

我估,因為未來有d災難,所以有幾個人返到過去(再返唔到去未來/其他時空)

果幾個人可能加入左d蠻族(瑪雅).之後果幾個人就學會蠻族既語言(未來既語言流失)

開始教導蠻族(瑪雅)建立文明,學習數學,天文,把未來高度的文明帶來瑪雅.

不過因為資源,人手等各種問題,未能令瑪雅有進一步發展.

最後果幾個人死左,留下書卷,文字比d瑪雅既後人,

經過幾個世紀之後,瑪雅人就因為某d完因而消失左.

留下精準的曆法和數學(其他都被人毀掉了)

呢個只係我突然諗到既,因為外星人論有點不可信...
作者: Crossbone-X1    時間: 5-1-2009 22:05
一日解決唔到t-axis係
單一直線
定一堆平行線
定circular
我都認為外星人說法比較可信- -

而且
亦有可能文明係由瑪雅人自己發展出黎ge
作者: 丫.Wing★    時間: 6-1-2009 00:25
其實你有冇諗過時間可以重疊性,或者係分叉線呢@@?

可能我既假設有點虛無,不過都係值得考慮既.
作者: 月祭_+    時間: 6-1-2009 06:33
時間有分叉線都有d可能
但係重疊就唔多得
如果重疊 咁同d咩重疊?! 過去定未來
作者: ken456654    時間: 6-1-2009 11:08
時間是一樣近乎無法探究的事.

舉個例子,如果一個未來人回到過去,殺死了自己,會怎樣?

依時間是循環的,未來人會消失?因為他在過去已經死了.  那未來也不會再存在這個人?

依時間是有分叉線的,那未來人還是未來人嗎?由他殺了自己開始,未來已經改變了,那他還是來自未來嗎?
作者: 丫.Wing★    時間: 6-1-2009 15:19
如果時間係分叉既,咁果個人回到過去,殺死左自己,已經係另一條分叉左既時間,係一個全新既時間,

所以新既未來入邊,這個人就不會存在,但係對於舊既時空就唔會有影響,所以唔會影響佢e+既存在.

時空一但被擾亂,就會產生出新既時空,舊既會被新既覆蓋(這就是我說的重疊)

以上都是我的猜想
作者: ken456654    時間: 6-1-2009 18:56
那未來人就不是未來人了,如果如你所說,我們身邊可能也有未來人,不過他們所認識的未來,不是新的未來.
作者: 滅絕仔    時間: 7-1-2009 11:46
末來人只是一個名字...不是太重要...時間分叉是可行的....不過要首先定義為時間是不斷在分叉!
作者: ken456654    時間: 7-1-2009 16:07
我所說的未來人=來自未來的人而已

如果定義為時間是不斷在分叉,那甚麼令時間不斷分叉
作者: 丫.Wing★    時間: 7-1-2009 17:13
擾亂時空的東西------時光機
作者: ken456654    時間: 7-1-2009 18:20
......我已說了我的見解,不想重複...
作者: Y•Kuen    時間: 14-1-2009 14:51
我比較想知瑪雅人點解會突然消失晒
連一d記載都冇 可能解開呢個迷會搵到更多的...
作者: yin321    時間: 17-1-2009 19:10
擾亂時空的東西------時光機
丫.Wing★ 發表於 7-1-2009 09:13

我諗得多啦a夢解到e d問題....
作者: 丫.Wing★    時間: 17-1-2009 20:50
我諗得多啦a夢解到e d問題....
yin321 發表於 17-1-2009 19:10

你來惡搞嗎....囧
作者: [H]ting連環龍    時間: 18-1-2009 11:28
佢地係外星人 我諗= =冇理由會咁勁
作者: 傑乂達_達    時間: 18-1-2009 14:33
我比較想知瑪雅人點解會突然消失晒
連一d記載都冇 可能解開呢個迷會搵到更多的...
Y•Kuen 發表於 2009-1-14 02:51 PM

他們有記載啊!但是被一些人破壞了.
作者: ntc147    時間: 25-1-2009 13:28
我諗 如果第個世界既人黎個古代 咁姐係有相同既人啦 咁樣 我覺得會是但一個死 ed都係我覺得==突然諗到出黎
作者: Mr希    時間: 14-2-2009 19:28
幻想力幾好
作者: 。哈《sUm﹄    時間: 24-2-2009 20:05
其實時光機根本不可能整出來
你地聽過香蕉皮理論未?
佢話當一個人時光順流同逆順既時候(姐係去到未來OR過去)
會俾呢個X宙排斥 會發生一連串意外令你死亡 而不會影響任何事件
作者: -終場ソ使者-    時間: 24-2-2009 20:32
4條線穿向(0,0,0,0)呢一點會唔會出現2[sup]4[/sup]=16個quadrant?(0,0,0,0)係(x,y,z,t)中0既位置
一個3-D coordinate係有2[sup]3[/sup]=8個quadrant,2-D ->4個
只要解決到4-D coordinate會有16個quadrant就解決到4-D space
(上述係我既假想)
作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-2-2009 11:46
這是我對時光機的想法 有錯別插

不知多少次元空間等如時間

那麼我們只要在這個空間上制做一條黑洞隧道,那麼就可以穿越未來或過去,以下是圖解

作者: pkfbi999    時間: 25-2-2009 17:12
作者: -終場ソ使者-    時間: 25-2-2009 19:03
雖然咁樣可以好快就去到16年
但我唔係幾明個原理,點解要整曲條時間
t-axis唔一定係直線,就係唔明呢句
作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-2-2009 20:12
雖然咁樣可以好快就去到16年
但我唔係幾明個原理,點解要整曲條時間
t-axis唔一定係直線,就係唔明呢句
-終場ソ使者- 發表於 25-2-2009 19:03

整曲條時間,那麼就節省了穿越未來或過去的距離,那麼距離縮短了,需要穿越未來或過去的"時間"也同時減小了,而穿越未來或過去的速度也大幅提升
作者: ken456654    時間: 25-2-2009 20:17
問題是我們怎製造出"隧道",而且還不知"隧道"有沒有危險
作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-2-2009 20:19
問題是我們怎製造出"隧道",而且還不知"隧道"有沒有危險
ken456654 發表於 25-2-2009 20:17

所以這個說法只是個人見解-0-
作者: 死靈仔    時間: 2-3-2009 20:13
再唔係 2012 撞左個塤石去 涉谷

出左幾百隻 WORM

之後 研究 騎士系統

再黎過 騎士爭霸計畫  =_=''

玩 RIDER KICK   >_<!!
作者: -終場ソ使者-    時間: 3-3-2009 20:05
算啦你,打機打上腦- -
我唔反對打機,但你冇須要係到講
作者: 夜月晞★╮    時間: 8-3-2009 20:21
唔明=[]=

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://tw.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2