樂古Nakuz

標題: [90後懷念區]online game時代已經過去了? [打印本頁]

作者: heihei2006a    時間: 10-5-2014 05:39
標題: [90後懷念區]online game時代已經過去了?
已經幾年無黎樂古了 突然有感而發 開左呢個帖相信好多90後 都一定有沉迷過online game
個時彩紅呀 巨商呀 亂online等等最紅吧?
真係日日放學就即玩!放假就一定要通頂!
但係香港既代理只係識賺錢 大量online game都出現外掛問題 玩家慢慢地退出 直至汁粒
接著 WAR3既信長出現 大量人轉玩信長 這時online已經開始少人玩 危危扶
但各大GM都沒有改善外掛 死SER問題  大量玩家放棄online game轉玩信長
再之後一點 LOL的出現 這遊戲跟信長差不多但就有代理 系統好出很多 大量信長玩家轉玩LOL
不過而家睇反之前沈迷過既online game都汁晒 想DL黎回憶下都已經唔得
大家不訪講下自己最懷念既online係咩啦
我先 亂online第1 好中意佢D技能靚 由其係一班一升LV/打架 個畫面真係夠晒(亂)
第2就係巨商 可以一次用12個角色真係唔錯 但就係單機打怪為多 比較悶一點
作者: 呀楊    時間: 10-5-2014 17:59
天龍八部啦
玩得最耐
作者: a123321000    時間: 10-5-2014 20:34
第一隻就係彩虹呢隻有好多回憶
第二巨商
作者: 天︱下    時間: 10-5-2014 20:36
第一 海盜王online  第2 成吉思汗
作者: 臭蟹座    時間: 10-5-2014 23:18
巨商..我都算係老手..玩左超耐..已退出5年

當年商一.
團職位:攻城將.30萬攻.團名:風林火山
3隻MP女,雷公,龜甲車,宣武功臣,驢仔,憤怒羅漢 老黃忠臣,梵天丸,大定.
作者: heihei2006a    時間: 10-5-2014 23:23
巨商..我都算係老手..玩左超耐..已退出5年

當年商一.
團職位:攻城將.30萬攻.團名:風林火山
3隻MP女,雷公, ...
**座 發表於 10-5-2014 23:18
哈哈
我第一次玩巨係無二轉 有帥已經係勁人 個時打到巫女惡熊已經係勁人
最後就玩到09年 再無玩過 我仲有張相哈哈 PS唔係一開始個AC尼
作者: 〝細wIN_    時間: 11-5-2014 01:57
巨商 彩虹 跑=.= 夢幻龍族傳說 飄流幻境(唔知點解講呢個冇人識=.=)
樓主巨商係咪149果陣玩?我係 果時我覺得有城好勁=.= 做大房好巴閉
作者: heihei2006a    時間: 11-5-2014 02:06
巨商 彩虹 跑=.= 夢幻龍族傳說 飄流幻境(唔知點解講呢個冇人識=.=)
樓主巨商係咪149果陣玩?我係 果時我覺得 ...
〝細wIN_ 發表於 11-5-2014 01:57

係呀得149LV個時45LV轉得既兵已經好貴
作者: godoslaw    時間: 11-5-2014 12:34
彩虹 執左冇計啦
巨商 外掛當道, 開發商又搞唔掂, 代理商只系識BAN玩家AC, 咁邊有人再玩姐
作者: 臭蟹座    時間: 11-5-2014 13:38
呢家巨商買1億 要幾錢?
作者: 〝細wIN_    時間: 11-5-2014 15:40
係呀得149LV個時45LV轉得既兵已經好貴
heihei2006a 發表於 11-5-2014 02:06

依加送都冇人要
呢家巨商買1億 要幾錢?
**座 發表於 11-5-2014 13:38

可以要巨商交易版果度睇下
作者: 臭蟹座    時間: 11-5-2014 15:51
睇左..呢家$1.6蚊...有1億???
作者: 147augustus    時間: 11-5-2014 16:58
回復 11# 〝細wIN_

果時升45~55LV兵放真係好好搵上3樓打象,勤力D一日升幾隻都吾成問題
作者: 〝細wIN_    時間: 11-5-2014 22:26
回復  〝細wIN_

果時升45~55LV兵放真係好好搵上3樓打象,勤力D一日升幾隻都吾成問題 ...
147augustus 發表於 11-5-2014 16:58

有排吸
作者: heihei2006a    時間: 11-5-2014 22:59
回復  〝細wIN_

果時升45~55LV兵放真係好好搵上3樓打象,勤力D一日升幾隻都吾成問題 ...
147augustus 發表於 11-5-2014 16:58

你講緊冥象? 我玩個時連3樓既四不象都要搶怪0。0
作者: heihei2006a    時間: 11-5-2014 23:02
個陣時 高手洞穴 海底洞穴 好鬼多人 好熱鬧
搶怪 組隊打海王 擺灘全部有><
作者: 我思故我在    時間: 13-5-2014 14:44
樣樣野都有末落既一日
作者: marypass654    時間: 14-5-2014 00:31
heat project算唔算..?
果陣D feel幾好..
作者: kafu1234    時間: 14-5-2014 23:31
魔力寶貝  N-AGE  如圖?

不知道暗黑破壞神  
第1代算不算
作者: Hellkite    時間: 14-5-2014 23:42
回復 19# kafu1234

樂古今日開左個新版。。。魔2
作者: 巫女    時間: 15-5-2014 08:40
有冇人有玩海王之門呀
作者: proxy    時間: 15-5-2014 18:53
online game的未來
畫質大幅進步唔再講
遊戲的趣味都增加不少
[youtube]iLPd4piHpUo[/youtube]
[youtube]5G6EXTBrwUY[/youtube]
[youtube]7ixcZ6MEXDI[/youtube]
[youtube]ihZA2nYf2U4[/youtube]
作者: GiantStep    時間: 17-5-2014 22:32
第一隻係星夢!
信長當時玩都好HI,最爽係不停爆粗果下!
作者: whlckc107    時間: 18-5-2014 01:09
巨商挽得最耐~
作者: ben13589    時間: 19-5-2014 08:22
第一次玩就係巨商
之後玩過其他ol game都好似無咩吸引力
作者: s09173241    時間: 19-5-2014 19:17
RO係必玩
作者: 愛玩樂    時間: 19-5-2014 19:46
我小3-小6果陣就係玩彩虹
中1開始玩星夢 , 之後巨商
果陣時期既巨商係入SER都要等5分鐘 , 仲要唔一定入到...

前果排彩虹出左【內容已被過濾(P01)】都玩過一輪都算了左童年回憶
而家最想玩番既係星夢...
作者: yikkui1314    時間: 20-5-2014 23:45
我相信ONLINE GAME不死
作者: joe3159    時間: 21-5-2014 22:24
作者: soda0429    時間: 21-5-2014 23:18
我而家重玩巨商~~~~
作者: Sunny5204    時間: 22-5-2014 12:06
最懷念的GAME:彩虹!
作者: m88    時間: 22-5-2014 14:21
劇情不夠吸引,或者係唔夠詳盡。玩得耐就會覺得操作單一,久而久之就唔想玩。
作者: kelson123    時間: 23-5-2014 15:55
gunz
作者: sai6606    時間: 25-5-2014 05:03
巨商
這十多年我玩過不少OLG
好玩的  值得留下灌注心血的並不只這一隻
但最值得懷念就只有巨商了           (畢竟影響最多最大 這十年......價值觀都變了
小學的時候被朋友們拉進坑
最初什麼都不懂,亦都不覺得有什麼好玩
只是陪FD玩而已
但慢慢為左第一隻將帥去努力升信
夠信請將時又開始不滿足  開始追求用兵轉
當時得一隻請返黎既李舜臣 根本對升兵毫無幫助 血尿左好耐先升到兵轉第2隻將v_v
然後慢慢戰力突破1萬既時候我竟然幼稚地說"我終於不是新手了" 然後比FD們恥笑
後來又因為巨商而來到Nakuz  (的前身)
經過了n耐既鑽研,  終於脫離新手階段(應該)
發表了我這十年來除了夢之歷險以外唯一既心得
還加了精華區 2篇都    (雖然現在過哂期不合時宜解哂精z_z
被人說多謝大大分享什麼還真爽呢
(略n字)
我發誓唔再踏入Nakuz巨商版1步   
後來都慢慢退出巨商了
這十年雖然斷斷續續地玩日巨, 但都唔長玩,無哂心情

其實好多野都唔可以怪代理唔好
好似外掛咁,代理商除左捉,就真係只有捉而已
代理商唔會有技術去修補game漏洞去防外掛
就算有,代理商都無權咁做,除非佢買斷版權    (中華網龍這混蛋就不說了
代理商只是個sales, 就好似你走去豐澤問電腦中毒點算, 佢只會叫你買防毒/叫你去搵保養
什麼叫無良既代理商呢?
就好似艾爾之光咁 ,
其他地區server都爭取到時空裝新舊兌換既權利     (細節不談 聊勝於無
而港台server的代理 只會眼光光看著玩家心血變垃圾
然後商城做足120%
嗯  遊戲橘子 死黑豆
作者: 久世響希    時間: 30-5-2014 14:35
依家D人差唔多個個都去哂打LOL
Online game都冇咩人玩了~_~
作者: 神乂怒火    時間: 2-6-2014 13:48
代理商 PM GM 權力有限 多數都是愛莫能助
加上營運收入問題 online game 的確沒落了
作者: hihijack1992    時間: 2-6-2014 17:14
我都幾年無上過樂古啦 -.-  
呢家d game 真係無咩想玩
以前同班fd玩亂個時真係最開心個段時期   搵野王打jr 正  
呢家想搵番下都難
作者: v1w1    時間: 3-6-2014 16:24
最近我也少上了樂古(除了上月底開始的9週年紀念活動才會多些上線答問題)

唯一一個online game正是Counter strike online(絕對武力online)

由2009年當初滿懷希望進入CSO,到2014年決定在7月放手離開

瞬間過了5年了,

我的得著nline game較易賺錢,但是時間卻短得很厲害

只要代理商不主動做事,那個遊戲難以有起息

我不反對在線上遊戲花錢,不過反對在線上遊戲花大錢(我曾經眼見有人花接近$6000-$7000去抽稀有武器,卻是慘敗收場)
作者: weasel乂銘    時間: 5-6-2014 23:27
Online Gmae
我只係覺得新絕代雙嬌(台灣代理遊戲)
同埋吞食天地比較好玩
吞食天地又係三國武將題材
而且個遊戲活動又好玩
玩家活動既比武擂台 攻城戰
打塔挑戰NPC
任務可以轉生或者收集武將又有轉生真係唔錯

不過壞點就係太多人開分身用外掛上線升級搞到長期1900人 SER逼爆上唔到線

新絕代雙嬌係我小學1-3年級玩
人物2D風格 而且好多英雄(角色寵物)
小魚兒,花無缺 十大惡人 十二生肖等等 各路好人惡人英雄
但係遊戲就好難玩,升級學技能要經驗值
到左後期好高級升1招技能既級數真係差唔多無左幾% 幾%都唔知掛幾耐先有
我仲鍾意到專登買古龍寫既原作小說番黎睇

作者: billytsang    時間: 6-6-2014 14:19
90後變成00後嚕
作者: 小混混=江    時間: 8-6-2014 20:32
彩虹,然後巨商,亂,WOW  
同你差唔多
作者: hpx603zxj    時間: 9-6-2014 07:11
本人仲玩緊飄流幻境 (水色星球 巨商 勇ONLINE)
你地呢?....
作者: 神乂怒火    時間: 11-6-2014 02:21
勇online 係我咁多隻 online game 最深刻
作者: 巨商小梅    時間: 12-6-2014 18:40
Online game比不上lol等遊戲了
作者: 突破盲腸    時間: 14-6-2014 16:26
好有同感...不過近排想搵番D ONLINE玩下
作者: timothyzee    時間: 18-6-2014 12:06
回復 5# **座

風林火山!!永遠都5會忘記!!
作者: 宇智波鼬    時間: 18-6-2014 15:17
FreeStyle 有冇人玩過呢
作者: 零度之刃    時間: 18-6-2014 23:42
過曬當玩LoL
作者: ar_F1    時間: 19-6-2014 18:24
RO/巨商係童年回憶呀~~~~~~~~~~~~~
作者: victorclli    時間: 20-6-2014 19:33
cso&sd
考完dse諗住玩下d舊game
眼見cso都仲叫做有dd人玩
但sd就真係好似收晒檔

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://tw.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2