打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] [原創捉捉] 惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一) 釋出 !

" 咁可唔可以令火槍同女人都有隱劇的說=.=
   因為玩e兩隻 有更多元化都好 "

有關隱劇之事不必你操心 ...
再者隱劇唔係話加就加 ^^"
回復

" 可唔可以+d隨機部分
   例如:8p 有d王有1分鐘暴走(+好多攻好多血)
   有隻5000幾血的狼衝去打g仔
   有個勇者衝去打堡(能力在丁犯左右)
   8p d兵所有民兵升到裝甲步兵
   7p d兵中毒變8p
   7p大舉攻撃8p
   等......... "

隨機部分 ... 吾 ... 值得討論下 ...
照我的理解 , 是隨機劇情吧 a_a+
雖然暫時不知能否平衡 ,
不過我會慎重考慮下 ...

如果真係會加 ge 話 ,
或者會俾 1p 同 8p 投票決定是否開啟此系統 @@"

" 唔係.....
   我係指突然之間UP左
   咁可以係突發事件
   基本上影響唔係好大
   但係有時係微妙既變化
   (例如:1~6P走入個城用門屈王,
   突然7p兵變左8p
   8p即時圍死1~6p) "

呢個例子就好似唔叫微妙 ... 叫屈機 =_="

" 舊惡靈有既咩? 教我 "

不嬲都有架啦 ... 你唔知 jer a_a+

( 題外話 )
前幾日玩左兩場惡靈 ,
由於洗左機冇第 6 版 ...
唯有玩 nakuz 有的第 5 版 ,
點知入到去 ... 弩炮竟然只售 60 蚊 @o@"
本身 8p 都打得好好 , 又殺左幾個 ,
估唔到俾我同一個唔知咩 p 繞場一周再清佢全場小兵 ,
最後仲俾我直入爆埋佢實驗室 ... 咁就嬴左 =3=
原來得閒懷舊下真係唔錯 =v="
回復

" 果場我開場既
   舊惡靈的火炮,係火炮兵
   可以殺幾個人,
   又可以殺自己人....
   舊惡靈6開始先有隱劇,
   個女人到.........(咁多年冇咩問題吧)

入正題,
   果個只係例子,
   還有其他例子,
   放出假消息......(核彈,犯,軍火........)
   打8p堡的犯中毒變8p OR死左
   發掘出古代弓,加弓兵50攻.......
   等....... "

d 例子都係好似誇得濟 =__,=
做唔到果種所謂 微妙 ge 變化 ...
我諗應該要加小小故事 ,
仲有影響應該只會好少 ... 好少 ...

" 我想問問汪汪會出尋找汪瀝的故事嗎?
   ======入正題=============
   汪汪-3- 汪0太亂捏!
   我不愛玩就是-3-- (別插
   話說現在都沒太多人開了
   ===================
   快村的問題"
   誰人爆出來的!?
   ==================== "

惡靈唔算亂架啦 ... =__,=+
我諗只係你個人 ge 問題 ,
可能係你冇咩方向感掛 /o\"
至於你不愛玩 ... 不是問題 ,
有其他人喜愛就可以了 a_a"

" .... 2p 給我解釋好! "

眾人 : 地球點黎架 @@?
汪滔 : 我咩都唔知架 @v@"

" 個地圖整得好仔細..好配服d人整得咁有心機 "

更新左 17 次 ... 點都有 d 成績 ge ...
因為只要有心機 , 唔會差得去邊 ^^"
回復

" 無奈爆 快D搞掂佢啦.. 玩到爆粗都似 "

又係你自己話好 ge -3-" ( 講笑 )
得啦 ... 下一版攪返掂佢 -v-"

" 次次都係p2 位出事;P "

有咁 ge 事 /o\?

" 一早講左既啦,你仲話咁咪好囉=.= "

小皮係咁傻仔架啦 ... 唔好怪佢 a_a"

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

入正題 ... 大家覺得如果玩惡靈可以玩隨機文明好唔好呢 @@?
隨機文明 + 隨機劇情 ... 11 ... 可能有得諗 ...
回復

" 如果有時間有心機既話
   整到唔同文明有唔同效果都唔錯

不過有排搞

題外話,汪滔滔係三個人都一個人,想知好耐-.-因為市集果度有三條友 "

相對係手頭上果個大 project ...
都唔算有排攪 ge = ="
加上整就唔算咩大不了 ,
最大問題係要諗到加 d 咩 ,
其實某 d 常用 ge 文明可能唔使攪 ,
要攪果 d 係條 , 中 , 西 . etc ...
總之係冇咩特別果 d 文明 =_="

11 ... " 汪滔滔 " 係 汪滔 + 汪瀝 + 汪淶 ge 縮寫 a_a

" 搞左啦..
   8p波斯升精銳大笨象
   日本升精銳日武
   維京有精狂
   塞爾特d沖車自動升重裝
   拜占庭個堡會加到十萬血(老吹) "

29小皮成日係度放流料 ... 24 ...
回復

" 病毒變種:G病毒進化成大皮毒
   病毒自我分裂:G病毒不斷分裂出小小皮病毒
   汪滔滔出產製造病毒預防針:增加血量N倍
   重量病毒劑:強化小皮病毒能力值

我這些建議是否很有建設性;P "

連死黑都陪小皮一齊癲 24

" 不錯嘛..

8p用不列就自動研發絕世好箭.羽箭.強力護.化學等.
   8p用條頓我諗可以加所有箭塔5~20攻左右~
   8p用西班牙就比佢出超強火炮戰船封住個海~

p.s其實可以係生化研究所入面整出18種特殊兵.. 然後因應其威力set好複制數量,攻血.
   然後用到相應文明就再增強 a_a"
   咁樣蒙古就爽/.\ "

睇黎你打機打到傻左了 a_a"
咁攪法 1-6p 仲使玩 ?
回復

" 那p1-6自動研發所有black smith & university科技@@
   fair enough

一係一開始每人一個破壞者可以食kills =3= "

乜 1-6p 唔係咩都升曬架咩 = =?
一人一隻破壞者 ... 11 ... 好快 2 轉得 =v="
有得諗 , 有得諗 =3="

" 點解唔使玩??
   只要d能力值set好少少都得啦._." "

咁勁 ... 你 set 黎睇下 a_a+
set 到平衡 ge 話我從此唔再叫你小皮 ,
改口叫你大皮 =3=

" 爽ar= =
   " 都唔知點整停個抽獎機= =
      d馬唔停 "

總之係四塊毛毯上面都放求其一隻士兵就得 ...
   有咩問題可以再問 ^^"

i cant= = "

下 .... =.=?
有 4 塊紅色毛毯 ...
叫 4 隻士兵企上去就得 =0="
try again ^^

" 其實整個8p隱劇會加長個時間都唔錯wo "

&

" 梗係唔錯啦..
   比架眼鏡蛇車玩足十分鐘 唔錯 "

&

" 係囉係囉
   不如整到啟動隱劇既方法就係del架眼鏡蛇車啦 "

加長時間 ge 隱劇唔係 100% 唔可以整 ,
但如果要整 , 首先隻蛇車一定會唔見左 ,
其次 , 我唔會整到 d 重要 ge 隱劇咁容易啟動 ,
del 樣野就得 ... 未免兒戲左小小 ... ~"~
我會再考慮考慮 , 不過加 ge 機會唔大 a_a

" 抽獎個度要修改下
   1係就唔好有抽裝 "

=___________________="
要修改都要俾個原因 ( why )
再唔係都講要改 d 咩 ( what )
你兩樣都唔講 ... 我好難幫你架 wor /o\
不過如果你只係講緊 d 兵種 ge 能力不平衡 ,
我已經係之前 ge 帖講過下版會平衡好佢 ,
至於要出新版 , 如果剩係改 e 小小野 ,
我會好辛苦 , 所以我會改夠先出 ... ~"~
回復

第十八版主要更新:
1)新增8p文明額外加成,故8p可支援隨機文明;
2)1-6p主角死後,其所僱傭兵歸還賣主(7p);
3)加入生命值恆減2的輕裝及重裝僱傭兵予1-6p;
4)加入遣兵系統於君士坦丁堡、蒙古部落及沙漠;
5)修正微量BUGs;
6)8p的複雜實驗室及生化研究所分別於4及14分鐘開放;
7)平衡鬼王能力;
8)警局稍有變更,警長能力加強;
9)君士坦丁堡設置僧侶;
10)僧侶及傳教士的外血量增加10000。
回復

!?

我睇錯野嗎
亂世之奸雄 發表於 9-4-2009 18:12

做咩要懷疑自己的雙眼呢 ?

另補一話 ,
自十八版開始 8p 每個文明都有額外加成 ,
所以做鬼既想挑戰難度或玩下野既可以試下 ,
至於有關的文明加成可以睇呢個帖既第一頁 ,
又或者係遊戲入面既任務提示 ( Alt+O ) 睇都得 ,

另外 , 8p 的複製實驗室同生化研究設有開放時間 ,
分別為 4 分鐘名 14 分鐘 ,
而以往一開始於祭壇所送的惡靈的祭品將取消 ,
原因一是平衡的關係 ,
原因二是給予 8p 為中國的優勢 ,
在此提及的原因是因為我日前開場有鬼誤以為 Cheat map 而棄 ...
回復

汪滔,你仲有冇 亂戰火槍同世紀爭霸戰 個檔案

[原創火槍] 爭奪火槍王者之戰 - 亂戰火槍(七) !
[原創劇情] War of Centuries - 世紀爭霸戰 !
呢2條DL LINK死左-,- ...
淮山 發表於 9-4-2009 21:02

講真 ... 惡靈20都係百忙之中抽空 ,
我仲有物理同電腦應用未考 ...
真係冇時間理其他野住 ,
暫時俾住兩條外連 link 先 ,
不便之處希望可以體諒 ...
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/WarOfCenturiesFix06.zip
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/ChoasFire7.zip

29 29

有新檔唔比我

單都唔單聲囉咩事-.-
【peter^^】 發表於 9-4-2009 22:30

以為你退左休 ...
點知你仲會出現 ,
最多下次更新提返你嚕 ... 11 ...

惡靈20對我來說太難上手 ....
8p畀神手做 爆神
畀新手做 太弱啦....完全好難上手
作者
你不如同惡靈整分區啦
分 港區版 同 台區版
你要知道 香港玩家同台灣玩家 根本係兩回事
實力都唔同 ...
青山院長 發表於 9-4-2009 23:24

今次回 post 主要係想答你呢一類型既問題 ...

首先 , 惡靈今次既更新並不是只為了台區的要求 ,
主要的反而係我眼見港區都一路仲有人玩我先拎幾日出黎 ,
或者好多人都有呢位先生對今次更新既誤解 ,
咁就等我慢慢咁解釋下啦 ...

第一 , 十七版的完成其實導致左好多人鬼不平衡既出現 :
1) 祭壇既一開始送祭品使到三級亡靈軍過早被釋放 ;
2) 祭壇的精哥連步都圍得死 , 弓兵、馬勇和破壞者過強 ;
3) 複製實驗室的過早開放導致右路的開闢成功率接近零 ;
4) 複製實驗室部分產生兵種能力不平衡 , 如豹、斧及重劍 ;
5) 生化研究所的過早開放導致 4) 所談及的兵種更早出現 ;
6) 生化研究所除 4) 所談及的不平衡兵種外還有更甚的 ;
7) 隱劇毒咒其實有 bug , 導致遠距離攻擊兵種的攻擊消去 ;
8) 隱劇毒咒使衝車及弩炮無用武之地 , 嚴重影響遊戲發展 ;
9) 由於 7) 的問題 , 使遠攻兵種幾乎無可能擊倒惡靈古堡。
以上九點皆為本次更新的主因 , 全都嚴重影響遊戲平衡 ,
而我深信一個好的劇情最重要的係平衡 , 並不如常人所求的屈機。

第二 , 二十版修正了不少十七版的問題或 bugs :
1) 1-6p 死後所僱傭兵的突然消失效果不如預期效果也不合常理 ;
2) 君士坦丁堡的轉兵區域或買兵位常被 7p 兵堵塞使遊戲不便 ;
3) 起初假如 1-6p 被圍城再加上祭品兵的話使遊戲一面倒過早完結 ;
4) 僧侶或傳教士被扣血後只顧自己補血而不理 1-6p 的苦苦等待 ;
5) 8p 向來只可選塞或蒙 , 但現在每個文明也有特點以增加遊戲變化 ;
6) 某些重要位置並沒有僧侶的設置 , 嚴重影響遊戲進度 ;
7) 隱劇格拉維爾警局所生的城堡兵於主角死後未有移除或改權 ;
8) 隱劇能力轉移所加的塔攻過高 , 使 1-6p 更無法接近惡靈古堡 ;
9) 隱劇能力轉移本意是於 1-6p 其中有兩名遊戲者死後便關閉。
以上九點即為本次更新的副因 , 全都是港、台兩區共同反映的意見 ,
故並不如流言所及般是次更新只是為了迎合台區玩家要求。

最後 , 我想淺談有關新手玩家的問題 ,
有人認為分港區版及台區版便可解決有關問題 ,
但事實顯然並非如此 , 以下為本人觀點 ,
1) 遊戲本有設置難易度供新手做鬼使用 , 大不了開個最難玩玩 ;
2) 任何遊戲的新手皆必須經失敗乃成功之母之路 , 難一步登天 ;
3) 只為迎合新手或肉手而放棄維持遊戲平衡反會導致長期玩家流失 ;
4) 港、台皆有新手 , 但為何台區新手問題並不如港區嚴重 ?
    答 : 明顯地 , 這是玩家於遊戲態度之問題 , 遊戲再改根本無補於事 ;
5) 假如有玩家堅決認為舊版較新版切合玩家所需 , 本人並不反對開舊版。
希望有關人等明白以上所談 , 再作評論。

樓上會唔會忘記左香港玩家都有好多好勁 / 好廢
衰仔包@阿鋒 發表於 9-4-2009 23:38

正如以上最後所談及 ...

勁人不多
新手居多
青山院長 發表於 9-4-2009 23:46

請參閱以上 " 最後 "。

我靠
連開到2:10還沒停

姓汪的你給我記著
【peter^^】 發表於 10-4-2009 02:15

大佬呀 ... 今次好明顯唔關我事啦 ...
我 msn 有搵過你架 ... 係你自己唔 online ,
仲有呢 ... 其實我唔係姓汪的 =]

估唔到惡靈重會更新 C.C
[H]bunbunbunbun 發表於 10-4-2009 03:58

唔係應該估唔到我仲會返黎咩 c.c?
回復