查看: 16717|回復: 155
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

弱唔弱係比較其他相近文明,而唔係一場既輸贏
呢個test,如果用其他是但一個近戰步國,效果比用維京差既話,先係有價值
但事實係我覺得用任何一個近戰步國既效果都會比維京好=.=
回復 支持 反對

不如話維京唔弱果D,唔好一味話我用維京可以點點點
你想證明VK唔弱,就要比較其他文明
好似你用維京可以XXX,但用阿茲(舉呢個例子出黎係因為比較相近) 就唔可以XXX

呢到講維京弱既人,唔係話維京完全無價值
只係佢既用途實在劣於其他相近文明
你用佢做到既,用其他一定做到
但你用其他做到既,好似阿茲可以剋步,CELTS出得真係好鬼快行得又快咁,佢又做唔到

你個SAVE檔,同講既野
證明唔到維京有咩比人優勝既地方
只係證明到你用一個無咩比人優勝既文明都可以打得好好

話上帝可以打日本
講真,如果個日本唔係太輕敵,比盡你咪55波
話自己用維京可以同人地用日本55波既人,你會唔會覺得你用日本會比人用維京打到55波?
維京打日本呢句野係BASE ON技術而已

最慘係維京村戰真係=.=
回復 支持 反對

因為殺敵100唔代表佢真係可以快=.=
好似我唔會話佢既優勢係多CELTS1攻,多日本2攻咁=.=比較MINOR
好似阿茲咁,都係百幾升帝,但係佢拎果D KILLS既對象可以係任何步兵
同埋個人好鍾意阿茲上帝後鷹勇士既4+4遠防,對不列蒙同馬雅都好有用
維京就難D同埋村戰真係=.=

如果真係比個優勢佢我覺得一開始直接上帝都唔會好過份,同埋咁真係比阿茲黎講做盾有優勢啦
回復 支持 反對

唔覺得佢上帝會比阿茲快
快都唔係快得好多
講到100KILLS咁易,多幾十KILLS又有何難?
CELTS 係多過維京既情況先會同維京打
哥德正常唔會同維京打咁比維京切
最慘係VK行得唔夠呢兩個文明快
打阿茲/日/條就預左比人殺多D
阿茲黎講,日本同條同佢對打都差唔多,對方唔會真係唔願打
同埋打條可以追打
講打NON-步兵,阿茲攻擊力高過狂戰,對其他兵既能力都OK
回復 支持 反對

其實我認同你話維京要拎100KILLS上帝唔難,我都覺得佢帝左有1+4遠防同徵兵技術做盾好好多
我只係想指出個優勢唔大,因為阿茲都好易上帝,同埋差唔多係全面咁比維京優勝,所以我先話不如維京一開始上帝,咁就明顯有個優勢係到
但我好難想像帝左既維京可以壓住日本打,你試過用日本比維京壓住打未??
回復 支持 反對

當真!? 可唔可以示範下點壓= =
我用維除非好多劍勇,唔係見到日本都係即走的= =無諗住壓住黎打= =
回復 支持 反對

維京做盾好過日本先顯得維京有優勢嘛=D!
BTW不如1V1試下帝維對日本
我真係無想像過可以壓住黎打= =
我是但改個惡人檔黎同你TEST?
回復 支持 反對

因為維比我既印象係上左帝都唔係特別好用
但上左帝可以壓到日本出唔到絕對係一個強力表現
我只係想真係知道可唔可以咁勁
咁當然如果我真係咁屎做唔到你對手都無計XD
回復 支持 反對

原來帝維真係唔弱=P
回復 支持 反對

其實果場有SAVE,可以POST上黎
大家都無咩刻意去控兵都係Z
我日本輸既原來係速度唔夠快,只要係咁同維京打,人口HOLD係100以下就會出唔到
切狂戰係快,但係切劍勇好煩
當然,如果我一開始就守係小路,或者龜夠120隻先出,結果會唔同
但咁維京人口會到200,cancel out維既生兵速度既效果

只係咁既結果令我反而support維京一開始上帝,令佢有明顯優勢!
回復 支持 反對