打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 版圖設計比賽:第二期作品投票

投左一票俾kerong08ng
佢d字係由左至由,但幅畫由左至右去睇就個時代慢慢跌緊
希望有朝一日幅畫可以調番轉由右至左咁睇番

chickenpie果幅算係最寫意既一幅
畫面本身俾到人悠閒既感覺
製作地圖功力可以拉到唔少分
主角應該係個女村民吧?
堆字好有意思
但比較可惜既係雖然靚就靚,但同d字無乜關係
個女村民既周圍係一個平地,無乜襯托
如果周圍係一塊爛地或者沙漠,就可以睇到佢種緊果棵樹既重要性(呢個只係例子)

tin1995既作品可以睇得好清楚有幾架投石車攻擊緊中間
但係就唔係好睇得清楚中間果堆究竟係乜黎(唔通就係想表達既建設)?
另外畫圖技巧方面有待改善,8架投石車係咪8個方位,又同時發射,有好死版既感覺
轉用其他攻擊單位,同埋地型方一面唔好無啦啦一個9x9既雪地
不然會造成死版既感覺
不過畫面同d字眼有關連,做到「到題」既要求

tony321654 和 littlestar13既作品
用aoc任務選單作為背景實在有心思
另外俾山脈包圍既TC營造左一個山中既茶座既景象
令人感覺舒適,好想入去叫番碗糖水食下
另外邊幅修飾得唔錯,運用左漸淡效果,令畫面增添幾分迷幻色彩

RAUL07既作品......
點解遍地黃金我成幅圖都搵唔到一個金礦:lol?
「寶藏」應該改為「寶地」,令人有淘金既意欲
中間發左光既地方有隻僧同哥衛,我諗左好耐都係唔知有乜意思
唔係製圖人既我覺得有d圖不對題既感覺
不過發光效果帶俾人有寶地既感覺
右下角既「aoc劇情制作區」比起其他作品靚好多
凸顯到呢個係為劇區整既圖,good

ct999tr99作品既標題甚為勵志
對於每個製劇者都好有味道
不過畫圖技巧比較簡陋因而對整體大打折扣,比其他作品遜色
圖中見到有隻英雄槍騎俾4隻哥衛擋路但不顧一切直衝
不過成條路周圍無乜障礙物,唔顯得出條路有幾難行
如果條難整得崎嶇d,隔離有多d屍體,咁就可以睇到衝緊果隻槍騎一路以黎走過既路係幾咁辛苦
另外兵力不足,4隻哥衛擋路未必太失色,相比起cycbobby既作品實在唔夠震撼
同埋4隻哥衛係度,只要隻槍騎識兜彎果4隻哥衛直情毛都high唔到佢一條,因為條路真係好闊好平
係咁既情況下仲要直衝反而俾人一種故意,或者魯莽既感覺
色彩運用方面亦有待改善,將成幅圖光化見唔到有咩特別效果
最重要打直落果條光最光個位唔係照住隻槍騎,係唔知照左去邊
建議光暗效果可以較暗周圍既環境,之後槍騎既區域發光,可以既話前路都有光
咁就可以造出「殺出重圍」既效果
btw,用槍騎係一個唔錯既選擇,因為支矛向前有直衝既氣勢

CYCBOBBY既作品最可惜既地方係將重點放左係堆字果度
結果就「成張」作品都做左個背景,無突出既地方
變左最突出既地方就係「AOC劇情製作區」呢幾隻字度
然而呢幾隻字只係好普通既白色標楷體
如果真係好想用d字做主題(雖然我唔建議,因為係版圖設計比賽,始終圖為主)
就應該好似RAUL07咁將d字美化,因為佢係主角嘛
至於講到幅圖其實唔差(用黎做左背景實在太可惜)
可以睇到隻槍騎係幾咁熱血
面到咁多敵軍都要衝入去
不過隻槍騎好似係靜止狀態,支矛向上舉的
另外有個小小要留意既地方,因為用海黎做背景,如果敵人仲係藍色會顯得有d單調同混亂
如果敵軍改為其他顏色色會更好(除非你係故意的)
另外如果隻槍騎係清既就好了
敵人一大堆可以唔駛睇得太清楚
但隻槍騎單拖就俾d特色,睇清楚d會比較好

以上純粹個人意見,
如有任何不同既見解或者對作品既誤會
歡迎提出

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
RoyLo + 1

查看全部評分

回復

RAUL07既作品......
點解遍地黃金我成幅圖都搵唔到一個金礦?
「寶藏」應該改為「寶地」,令人有淘金既意欲
中間發左光既地方有隻僧同哥衛,我諗左好耐都係唔知有乜意思
唔係製圖人既我覺得有d圖不對題既感覺
不過發光效果帶俾人有寶地既感覺
右下角既「aoc劇情制作區」比起其他作品靚好多
凸顯到呢個係為劇區整既圖,good
香腸 發表於 2-9-2011 02:07

其實今次我係亂咁整:lol諗諗下下次再參加都係唔好加字
如果要勉強解釋只能說僧侶就是版主,哥衛是會員
兩個正在討論劇區發展:lol
可惜我本身根本無咁諗...(我是個誠實的人啊;P)
另外黃金可以係金色姐,唔一定係金礦啊:lol
中間個度發光,亦可以代表劇區前途一片光明
回復

回復 21# 香腸

畫圖大師香腸出現 xD
的確, 我自己都承認果片空地唔太得 …
就如 88k 所言,
如果種樹既地方係枯林比較突顯到主題。
不過依幅圖最主要的作用唔係參加版圖, (雖然佢係專登為版圖而製作)
而係因為依幅令我 Srpg5 後傳有野寫 xdd
如果要比圖裡面既小鎮一個名, 我希望係希望鎮 =P

kerong08ng 果幅你唔講我都發現唔到原來時代跌緊 ==
不過我覺得佢既排列唔錯,
暗示劇區 / AOC 衰落緊…
(雖然技術愈來愈成熟, 又應該係時代升緊好d ?___?)

tony321654 和 littlestar13的作品真係勁有創意 ==
不過有一點可惜既係得「劇情制作區」…
雖然下面任務欄既 background 有 AOC 既 logo s:

回復 22# RAUL07

美好的明天 << 你的作品 -v-
哥德:「製劇先黎開學, 唔通連個天都唔鍾意我?」
僧:「聽日一定會放假既, 我地聽日再整劇啦
- - - - - 第二天 - - - - -
哥德:「你點知今日會放假架 -0- ?」
僧:「唔知架, 希望在明天丫嘛

僧心底說話:尋日係星期五, 今日當然係星期六放假啦 xdddd
回復

回復 23# chickenpie
無言了;P:lol
P.S.其實呢個場景係強戰2外傳黎的可惜做了一半又擱置了
回復

回復 24# RAUL07

相反 ==
我會以依幅作品為基礎, 製作我的後傳…

不過都係完成左正傳先講 lol
回復

回復 21# 香腸

有早知,就無乞食...唉~
回復

最後一天,請從速投票。
又及:第三期版圖比賽現已開放遞交作品,預料十月才會截止。
回復

話說仲未有結果?仲未見冠軍做版圖
回復

回復 28# kokuka

由於版務繁忙,版主暫時未能更新版圖……
會員可先投稿參加第三期。
劇情制作區~版圖設計比賽 (第三期)
回復

投左一票俾kerong08ng
佢d字係由左至由,但幅畫由左至右去睇就個時代慢慢跌緊
希望有朝一日幅畫可以調番轉由 ...
香腸 發表於 2/9/2011 02:07

我覺得老耳個張最靚
Hala Madrid
回復