查看: 116655|回復: 531
收起左側

[SDVX] Sound Voltex情報交流post [2月27日:4首KAC募集曲,Pop'n PB復活]

Sound Voltex II 6月5日正式稼動!
http://p.eagate.573.jp/game/sdvx/ii/p/index.html

Sound Voltex II香港稼動情況:
參見影大post

Sound Voltex已在日本稼動多時,相關資料多有Website/Wiki記載,暫列於下:
=====官方=====
Offical Website

=====Wiki=====
SOUND VOLTEX @ wiki
BEMANI WIKI: SOUND VOLTEX
SOUND VOLTEX 中文wiki (3月12日新開)

=====譜面=====
おとろぐ|SOUND VOLTEXまとめサイト Play動畫收錄
SDVXViewer 譜面集

=====Forum=====
巴哈姆特 Sound Voltex 哈拉區 台灣雜談版

=====睇分=====
SDVXスコア登録サイト(テスト版) Chrome Plugin,可以從Offical Website Download所有分數,類似IIDX Score Viewer。有Mobile Version。

SDVX II睇分用 New

=====EMU=====
K-Shoot MANIA Sound Voltex模擬器(最新ver1.30b)。

=====綜合=====
まとめろぐ/,,・ω・,,ヽ BEMANI全系列News。 停止更新。

=====攻略=====
SOUND VOLTEX 攻略&DB New

=========香港已稼動機鋪===========
Virtual Zone 2部
MK88 2部
荃金 2部
太荷 1部 -> 已搬去 旺角smartgame  New
龍威 1部
北角 1部 -> ?   望知情者告知 New
世貿 2部 -> 已搬去 黃埔GAME STATION
元朗千色  1部 -> 已搬去 天水圍PowerCity
大埔iGame 1部  New
金龍 1部
深水埗電子廣場 1部 天水圍powercity 1部?

=========澳門已稼動機鋪===========
亞洲 1部?2部?
宏建 已關門?
MK88 2部 已闗門
國華 1部 已壞

$6/3首

============攻 略==============
#54 EXH難易度Ranking
#171 Skill Analyzer New

評分

參與人數 1樂點 +71 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 71 精品文章

查看全部評分

回復

「創作的靈感可豐盛人生」這是我的想法,
希望各位能夠在娛樂中體驗究極效果的音樂機體...
                   ──DJ YOSHITAKA

關於SOUND VOLTEX:
簡稱SDVX,為BEMANI系列的近期作,
以「remix」作為遊戲的主題,
玩家藉著適當時機,按下4個白按鈕、2個長條按鈕或者扭下2個旋轉鈕令音樂產生變化,以進行遊戲。
而收錄歌曲分為三種,
當中包括來自BEMANI系列的樂曲的remix:

另外一種是版權曲,
包括VOCALOID曲、東方arrange曲與翻唱曲:

最後是SDVX的原創曲,
絕大部份都是透過招募,
或者由V家、東方或者其他同人界上較有名的Producer所提供的樂曲。

回復 支持 反對

多謝分享
順便想問下有玩過好多次LT既人.....

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋轉得唔快就唔會甩?
回復 支持 反對

多謝分享
順便想問下有玩過好多次LT既人.....

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋 ...
jimmg12 發表於 30-3-2013 23:41

個VOL條似乎有磁力,可以“痴住”個判定,所以轉果時唔好太快就沒問題。
回復 支持 反對

嗰兩舊VOL,新手可以用「搓」去提高命中率

不過見親高手都係拇指食指中指三隻夾住黎扭的

這才是正統的扭法....btw,唔知iidx的玩家係咪真係會有利d呢?

仲有之前local test的data唔知消失左未呢?
回復 支持 反對

這才是正統的扭法....btw,唔知iidx的玩家係咪真係會有利d呢?

仲有之前local test的data唔知消失左未呢?
六神綱 發表於 31-3-2013 00:50

SDVX note唔係好密,反而VOL更重要,所以個人覺得IIDX玩家唔會有利太多。

之前LT的DATA仲係度,上Offical Website=>PLAY DATA確認過。
回復 支持 反對

到底個VOL要轉果時其實係米冇咩要求,只要有轉同埋轉得唔快就唔會甩?
jimmg12 發表於 2013/3/30 23:41

只要有轉就得
轉得快唔快唔會影響到你甩唔甩
簡單黎講 你就算慢慢地轉都唔會甩

至於XJX大都已經講過 貌似有「磁力」既存在
所以唔連貫咁扭 每次停一小段時間是沒有問題的
即係好似扭汽水樽咁扭下鬆開扭下鬆開都得(當然唔好放手太耐)

另外仲有一個好大既重點你漏左講
要轉岩個方向

反而VOL更重要,所以個人覺得IIDX玩家唔會有利太多。
XJX 發表於 2013/3/31 01:08

同意
甩成條長VOL又及時補救唔到既話 d血係跌得好很快
回復 支持 反對

我記得好似玩左一次
不過有D歌VOL個幅度好大,,
好快就要由左扭到右,之後又扭返去左etc
會唔會好易甩鬼晒-_-
回復 支持 反對

轉的速度/幅度不是問題
只要對準在轉角位轉回來就行了

太遲轉除了會甩一甩combo外 血照道理應該不會扣太多
(因為你不斷轉回來 就總會返回軌道內

不過 太早轉而脫軌 又不能及時補救(返回軌道)的話
血條就會流失很多的了

說就好像說得很複雜 還是要親身試一次才行
我記得我第一首過的lv14是ALBIDA RMX EXH
第一次打 在最後面太早扭而甩掉兩條VOL 自己又不知所措
於是血由合格區跌到failed區 我才體驗到VOL的恐怖
(當然 打第二次的時候 自己有小心點就沒有問題了
回復 支持 反對

已根據情報update 1F。煩請各位提供新情報。

已到MK88,約有十人排兩架機。
回復 支持 反對