打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] ★荒島村逃◆★●○◆6.9(頂住先)

咁點解要加踢8P?
踢左8p等終完場,仲比機會有o的冇品1p毀滅證據,加的理據我倒想聽聽
dmk 發表於 2-11-2009 19:29

只係有2-7P 一般都會有埋8P, 以便不時之需可以踢掉

如果怕不公平 可以加入投票踢人

有時可能8P lag/控rpg/搶地.. 等 但可能一開始 1P開場已禁 那時就可能用得著
回復 支持 反對

今日玩左場
8P控RPG搞到冇得升- -(佢DEL左兩個出兵位格離既屋)
又比佢隻千血騎殺左-3-
果兩個出兵位格離既屋改做大地之母會唔會好D?
回復 支持 反對

今日玩左場
8P控RPG搞到冇得升- -(佢DEL左兩個出兵位格離既屋)
又比佢隻千血騎殺左-3-
果兩個出兵位格離既屋改做大地之母會唔會好D?
pk456456 發表於 2-11-2009 19:59

8P照可以控兵打帳打屋...
回復 支持 反對

24# INVINCE
直接改做0血
由投票幾時開始打王
夠幾個人就自動DEL佢甘樣得唔得呢?
回復 支持 反對

踢8p個個根本係多餘,不會考慮.因為踢8p根本無助繼續進行遊戲.
踢人的原意是為了排除阻礙遊戲的不良玩家才加入踢人彈機等.只是其他p有8p便要加有點本末倒置

而家出兵個屋一向都係大地之母
而轉做投票除了麻煩外,不在rpg中的玩家參入一腳亦無道理.
如果只由rpg中玩家進行,不夠人數便永遠不用打王,擾人又麻煩
而且亦可能有玩家故意阻礙而不投票,最後只會令現存rpg玩家棄權而去

=========

8p要阻礙玩家方法多不勝數,根本不能完全禁絕
難度在出英雄的地方又不淮8p防守?
控rpg,搶地也是8p的戰術之一,8p可以搶地是設定上可行的.技術上是可以完全禁絕,但我沒有這樣做
目的是為了在起始時大家的緊張程度高一點.正如玩家在草堆陣阻礙8p一樣,戰術罷
回復 支持 反對

踢8p個個根本係多餘,不會考慮.因為踢8p根本無助繼續進行遊戲.
踢人的原意是為了排除阻礙遊戲的不良玩家才加入踢人彈機等.只是其他p有8p便要加有點本末倒置

而家出兵個屋一向都係大地之母
而轉做投票除了麻煩外,不在 ...
dmk 發表於 2-11-2009 21:49

如果這樣計算, 其他村逃踢78P(鬼)的系統也是多餘?

如果那個聲稱是RPG, 8P是可以控兵的話, 那就應該不是RPG, 是 1VS7的對戰吧了

說到8P搶地的問題, 我相信作者你原意的地方都不是讓8P拿的(如果是我的誤會請糾正), 我相信那些地方是為了加強1-7P的防守力才會設置, 如果被8P拿了, 就會影響到一開始的防守進程, 我相信不少被搶過的人也覺得被8P拿掉而延誤甚至失守, 會覺得可能沒有設備還好

無可否認 玩家要阻礙遊戲進行的方法的很多, 而如果8P做了一些無品行為或是1P開場禁絕的,
開設踢8P系統, 就不是可以踢掉8P 而更快重新開始一場較公平的遊戲嗎?
回復 支持 反對

27# INVINCE
其實整唔整咇8p都冇所謂
因為踢左之後都係ag - -
不如唔踢直走好過
回復 支持 反對

24# INVINCE  
直接改做0血
由投票幾時開始打王
夠幾個人就自動DEL佢甘樣得唔得呢?
pk456456 發表於 2-11-2009 21:06

我覺得可以運帳也不要 由作者選定時間出王較好
回復 支持 反對

地型更新
如冇其他大bug,5.3版將出現新模式
回復 支持 反對

some ideas
匈奴 玩巨投/馬弓 送金/木/國王/馬弓科技/特種騎兵*n (最大人口+n)
薩拉森 玩戰船/飛刀 送金/肉/木/國王/騎兵科技/船科技 佔領碼頭後送1運輸船
阿茲特克人 玩僧侶 送國王/拿著遺跡的僧侶*n/特種步兵*n (僧侶回血速度*n/遺跡生金速度*n) [解除招降自殺(招降需時+n秒/8P強制異端邪說)]
波斯人 玩英雄? 強化英雄 送國王*n 殺敵送更多國王
哥德人 玩英雄? 英雄打折 送國王/磚瓦/建築學 箭塔/哨站快速加血 (最大人口+n)

隨便幾個IDEAS, 請參考
回復 支持 反對