樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

其實果場有SAVE,可以POST上黎
大家都無咩刻意去控兵都係Z
我日本輸既原來係速度唔夠快,只要係咁同維京打,人口HOLD係100以下就會出唔到
切狂戰係快,但係切劍勇好煩
當然,如果我一開始就守係小路,或者龜夠120隻先出,結果會唔同
但咁維京人口會到200,cancel out維既生兵速度既效果

只係咁既結果令我反而support維京一開始上帝,令佢有明顯優勢!
回復 支持 反對

當維京遇到日本都可以做到咁樣個效果,如果對著其他文明,我就唔敢想像會點囉
回復 支持 反對

如果真係好似你咁講改左維京,咁下次唔知人地又要求改邊個文明黎平衡囉!
回復 支持 反對

我日本輸既原來係速度唔夠快,只要係咁同維京打 ...
最愛蓉兒∼ 發表於 1-5-2011 22:42

話你知,唔知你信唔信
唔洗試,用數計都計到勁維京d (只要日本唔儲兵)

就以3分鐘出兵,之後delete城堡and軍營試為例
3分鐘維京有75隻狂戰士 20隻劍兵
日本55隻日武 16隻長劍兵
大家都係5城堡2軍營

劍勇vs日本武士
日武殺劍勇要9下,劍勇殺日武要6下
20隻劍兵x9/6 =30隻日武
即係殺20隻劍兵要死30隻日武
餘返25隻日武

另外狂戰士vs日本武士
狂戰士殺日武要6下,日武殺狂戰士要4下
25隻日武x6/4 = 37隻狂戰士
即係餘下日武可以殺多37隻狂戰士

餘返38隻狂戰士,你覺得殺唔殺到16隻長劍兵?

我只係想講,你地實驗方法有問題
同埋想分享一下自己會點樣做呢個實驗
回復 支持 反對

我日本輸既原來係速度唔夠快,只要係咁同維京打 ...
最愛蓉兒∼ 發表於 1-5-2011 22:42

不過如果維一開始上帝  
就又可能比人話維太勁架喇wor xd
回復 支持 反對

蓉兒,其實我覺得你應該放眼落個大局到,而唔係一路只想著維京
如果係一場四打四,維開始就帝左,對著其他文明黎講,係十分唔公平
帝完有眼開,其實都係一個重要個致勝之道,如果比一個有指揮能力個玩家黎用
會變到太屈機
回復 支持 反對

但好少人會用咁...你見勁人都唔多用
回復 支持 反對

話你知,唔知你信唔信
唔洗試,用數計都計到勁維京d (只要日本唔儲兵)

就以3分鐘出兵,之後delete城堡and軍 ...
tommytomy 發表於 1-5-2011 23:10

咁唔通我地打兵堡都係出3分鐘兵...然後delete兵營...城堡......靠個幾10隻兵去打呀
請記住出兵speed都係一個因素.....你要用1打1兵泥講...咁無得講
當1打1ge時候.....維京早帝....出兵快左同埋兵種實力會強左好多....到時就唔係1打1ge局面...變左2打1...此消彼長ge情況下(日本人口沒有上升甚至下降、而帝維人口就不斷上升到200).....到時就會變成3打1...4打1...甚至5打1...因為日本未帝出兵慢過帝維(相對)...日想挽回局面都要等帝...要成350kill....人地維個時都550甚至村la
回復 支持 反對

咁唔通我地打兵堡都係出3分鐘兵...然後delete兵營...城堡......靠個幾10隻兵去打呀
請記住出兵speed ...
man23457689 發表於 3-5-2011 23:35

請你睇清楚留言先
我同你一樣都係支持帝維勁d
回復 支持 反對

請你睇清楚留言先
我同你一樣都係支持帝維勁d
tommytomy 發表於 4-5-2011 22:24

我想表達GE唔係支持帝維勁D.....而係而家維110KILL早帝呢個均衡係好平衡...可以令呢個兵種同其他拉番均衡...唔係特別強或特別弱....早帝可以令佢有好多優勢
回復 支持 反對