打印 上一主題 下一主題
收起左側

睇高達的問題~

大家好,我一向都有睇動畫既習慣,但係睇既都係機械人片以外的(幾乎全部)~

近來好得閒,就快睇完前年到而家好睇既動畫~
我怕之後冇野睇,所以下定決心睇高達~

可是,我對高達冇咩認識,只係知GVG入面有既果D再加少少咁。。。。

正題(現在才正題= =):請問有人可以post一下睇高達應有既次序嗎~?(我想睇晒全部~)
回復

大家好,我一向都有睇動畫既習慣,但係睇既都係機械人片以外的(幾乎全部)~

近來好得閒,就快睇完前年到 ...
132231 發表於 21-7-2011 17:42

我驚d畫質令你唔想睇-.-
所以你應該倒轉睇會好d
如果對高達無愛既人睇到d咁低畫質既動漫只會留下壞印象-.-
所以應睇:00高達>高達UC>高達seed>高達seed destiny
回復 支持 反對

回復 1# 132231
你對什麼機體有興趣 就看那部不就可以麼
回復 支持 反對

對Gundam有興趣就由第一套作品開始睇
首先係UC系列
個人認為UC系列跟返UC年份睇會好D
機動戰士高達>08MS>>0080>0083>Z>ZZ>馬沙之反擊>UC>F91>V
(機動戰士高達,Z,ZZ,馬沙之反擊,係一個系列既故事,個人認為對Gundam有興趣者必要睇)

睇完UC就平成三部曲(3套野冇直接關係,所以按興趣睇算吧..)
G,W>EW,X

然後就黑歷史
Turn A

近代較廣為人知既作品
seed>seed d>CE73
00>00劇場版

最後係黎緊10月開播既AGE
大致上應該係咁
回復 支持 反對

我驚d畫質令你唔想睇-.-
所以你應該倒轉睇會好d
如果對高達無愛既人睇到d咁低畫質既動漫只會留下壞印象-. ...
kingking038 發表於 21-7-2011 09:33 PM

畫質低唔怕,最緊要內容ok~

回復  132231
你對什麼機體有興趣 就看那部不就可以麼
小朋友論壇 發表於 22-7-2011 01:07 PM

打完GVG,我蒐每部機都有興趣。。。。。

對Gundam有興趣就由第一套作品開始睇
首先係UC系列
個人認為UC系列跟返UC年份睇會好D
機動戰士高達>08MS>>0 ...
leungyl 發表於 22-7-2011 05:45 PM

萬分感謝~
果然係高達迷~
不過我仲有少少問題。。。
以下次序正確嗎~?
機動戰士高達>08MS>0080>0083>Z>ZZ>馬沙之反擊>UC>G/W/EW/X>F91>V>Turn A>seed>seed d>CE73>00>00劇場版

好,而家我就開始進入高達既世界~
回復 支持 反對

畫質低唔怕,最緊要內容ok~

打完GVG,我蒐每部機都有興趣。。。。。

萬分感 ...
132231 發表於 22-7-2011 22:40

其實睇邊套先都冇所謂,睇下你想睇D咩類型
你睇機既睇00同SD都係唔錯既選擇
劇情就當然係uc時代比較好
雖然元祖d機體係單調左d,不過劇情真係非常好睇
其實各花入各眼,岩你心水,睇就可以
回復 支持 反對