打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 大家再見

大家好,我系鋒貓,識得我既同你講聲好耐無見,未見過or唔熟既同你say一聲Hello
我系一位小小龍騎,由大概三年前創立AC,加入櫻花樹下,轉族,去顛倒城,同人PvP,而到衣家則甚少on港彩
當中每一位陪伴過我成長,升lv,解任務,打副本,談天吹水既好朋友
系呢度我鋒貓,要同你地講一聲再見
可能睇緊呢篇帖既你,我曾經比你一個唔好既印象或者得罪過你等等...
我借此向你道歉

我退彩既原因主要有三個
我唔想退彩既原因都有三個

首先,家族既人我好唔捨得
裏面有好多我既回憶
亦有唔少往事值得留戀
我個人自問重視朋友交際
所以我退彩並唔系因為討厭你地
每個我說認識既人系我心目中都系永遠既朋友

其次我隻AC雖然唔高lv
但系系我既心血
亦都包含我既意念(同埋零用錢)
由新手戰士到督軍,龍騎士
每一秒都好珍貴(雖然有托過人帶升)

最後,
彩虹島系一個好好既遊戲
畫風好可愛,技能同職業好型,系一個非常適合我呢D打機唔太勁既人玩既Game(個人主觀意見)
我除左彩同跑就無玩過其他OnlineGame
但系跑系同細妹公用AC,所以彩先稱得上系我有玩有AC既Game

以上系我鍾意/唔想退彩既原因,
所以接住黎就系我既一D個人發洩/吐苦水既地方
如果閣下唔鍾意沉悶/負面既話題本人先講聲對唔住並推薦離開本帖
注意:下文提到既一D分類/代名詞會有例外但不作加註,例如:100lv左右,出名既人,有勁裝既人etc.

正如上文所提及,
我一開始玩彩系充滿期待
而且對呢個遊戲充滿既系熱誠
但系上到80Lv開始
國服既二次創作既弊端就慢慢顯露出黎
開始發覺,港服(&國服)玩到咁上下除非你好有耐心
否則(應該)要加入財力黎作為升級既動力之一
不過唔緊要,我雖然錢唔多,但系彩值得我去玩
就當玩正版Game一樣,支持一下
結果我就系咁用左(一共)千幾銀買點
有D自己用左,有D賣左比人,有D比左人帶升
但系我並無後悔,因為系我自願既
不過玩到越上就越感覺得到呢個二次創作品既真正誕生目的

即使上到衣家140既路程好漫長
亦見到唔少原本同lv,低lv過我既開始變得高lv,出名,成名
70lv左右果陣系我最開心既時段
因為我果陣睇唔到高lv或者出名既人先睇到既遊戲政治
亦唔需要煩惱呢D人際關係既野
因為果陣只想同大家一齊升lv打怪
人開始高lv,開始接觸彩不同既世面
漸漸發覺其實亦有人唔like自己
亦有人同自己好夾
慢慢咁慢慢咁開始左各樣交際
有聊天,有夾份整蠱人,有被人話,有人唱自己,有撩人一齊打副本
呢個時期,就系我玩彩既全盛期,幾乎日日上,百玩不厭

識得人多,就自然feel到吉安蒂亞大陸(?)既氣氛
有人既地方就有政治
呢句系個人覺得好諷刺但系又好寫實既說話,因為連彩都可以感覺都呢句野既內容
我有一個fd,佢因為用女角比人話系人妖(真人應該系男),雖然我當初都有咁捻
但系當同佢接觸多左有交流之後,發覺其實佢好好人
我地會PvP,佢好高Lv(同有米),不過勝在我走的快同鍾意玩心理戰,就「死少當贏」
我地亦會傾計,追逐,就當系普通朋友一樣,即使我感覺得到佢好好人,其他人都依然日日叫佢人妖,真系有D心痛
直到有一次佢比人圍攻,又開咪又系城市度成班人鬧佢
或許佢有講錯野,或許佢有得罪人,或許其他等等令其他人不快既事發生左
但系大家主要針對佢個角黎鬧
真系好心痛,我並唔系維護佢,只系因為佢系我個Fd
但系最心痛既系原本有D曾經帶過我副本,一齊傾過計既Fd都開始唔理我
有一個Fd佢同我講,佢話「你咁中意同佢玩,咪同佢玩囖(之類既)」
當然事發後無幾耐果個Fd個AC轉左手,我都唔知轉左就退左彩
我想問,有必要因為呢D咁既事而發我脾氣嗎?
點解友情會輸比遊戲裏面既政治?
呢件系我好失望既一件事
可惜,過去既唔會番黎

以前一齊玩,一齊打怪既
有D退左,有D粒聲唔出消失左
有D掛住PvP,有D升到好高Lv
有一個共同點既就系,大家都已經唔系當初既大家
可能系我自己變左掛
不過有一點我可以肯定既系,彩已經無當初咁好玩
當然我退彩系唔捨得大家,一開始亦都已經講左
但系大家,對唔住我系一個怕孤獨既人
大家有自己既圈子,有自己既活動
跟唔上大家既我無法忍受更多
族人,打怪友,PvP友,聊天友,全部剩低一個兩個走得七七八八
我討厭政治同現實既彩
當初既「童話幻想」感覺已經無曬
AC入面只剩低一D爛裝同唔上線的FdList
亦無咩期待可言
上線想見下大家
一系掛住PvP一系掛機
連上線既意義都唔,所以就唯有退彩了

最後借此講講,
王月,鬼,hk,蔚,王子,ALEX,娜露,維他,嵐&其他我所認識既Fd
我唔會忘記你地,你地系我心目中永遠都系BestFd,多謝你地,亦對唔住你地,有緣再聚

長文失禮了
再見,各位
回復

HELLO!我同你唔多熟 但係我好同意你講既野
我都算係退左彩 E+都好少on返黎玩
我由當時小五(定唔知小六..)玩到去E+中4(升中5~~) 彩虹島都係我第一隻玩既online game
講真 我WIN7有段時間玩唔到彩 而彩虹島開返比WIN7用戶既時候
我重玩返彩 我上到去真係無野做- - 以前識既好多朋友都退曬彩 就算識既都冇以前咁friend
個個都變得好高LV 唔係掛機就比人代升
去無乜人去打怪升LV  去到又得我自己一個人打怪做任務  我真係唔知仲可以做D咩
D friend 都有自己的朋友 我同佢地都傾唔過幾句
自己一個坐係艾城真係超悶= =
就算退左彩 我諗都冇邊個記得我
E+既彩虹島島民各有圈子 唔再係以前無端端去到個地圖見到人地一個人就可以走去識佢既單純一齊打怪GAME
其實一個onlineGAME最重要既就係D玩家 GAMEONE都棄左一半 無再有D咩更新
無更新自然都冇新玩家 咁我都理解 但E+我就算去玩返彩 都唔會好似以前咁一on就大把好熱情的族人/友人同你say hi,我有冇上線都唔重要
game ,好多GAME既劇情,玩法都好好 但係我就算無玩都唔會del彩
因為都希望有一日我無聊果陣上返彩會變返好似以前咁無分彼此的成為朋友一齊打怪升LV 一齊吹水~
回復 支持 反對

鋒貓hi[]心人到此一遊but冇諗過彩會停止(?) 希望你會係彩最後一日上同你影張相
回復 支持 反對

好耐無上論壇w一上就比我見到你既帖ww好啦<之前我都有對你做過d好衰既野/w\5知你仲有冇嬲/w\...但向度道個歉,希望你5好再嬲/w\
Anyway~彩呢個game我玩左5年,係我玩得最長既一個game...入過好多族,識左好多人,認左好多親人xd你同你妹應該係我向咁多個彩既fd入面交得最深既w 你妹真係好令女(
e+彩就執,真係好5捨得,希望之後向萌彩可以識到更多人
回復 支持 反對

HEY!
同你唔熟,除左喺彩見到你同埋而家有時上RC會見到你之外,同你完全冇交集,你應該都唔識我
我由公測開始玩,玩一兩個月又停三個月咁,你朋友呢件事我冇聽過,應該係我冇玩嘅時候發生
但係我想講,呢件事我相信係個別事件黎,可能係佢地細個唔識諗. 我而家都有男性fd主要用女ac,而我除左正ac外,其他ac都係男. 所以而家喺港彩應該唔會再有呢啲歧視人妖嘅情況發生.
希望你唔好因為呢件事而對online game失去信心
btw 彩都可以話係我第一個online game
回復 支持 反對