查看: 16778|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學溫書方法+補習問題

是咁的 小弟今年中5,一直以黎d數真係唔係幾掂,可以天生冇呢個天份搞到冇乜心機去讀,

搞到由初中到而家每次數學考試都係岩岩好合格

但今年學期初突然諗通左,想谷一谷d數學,

開頭我真係日日做數學書d數,溫書明明真係做到好熟,仲覺得自己係數學呢科仲有希望

但係一到小測個陣佢出深過數學書d數個陣我就完全唔識做,條數變化同文字題問既野多左,我就淆晒

最後小測都係僅僅合格,我想知各位既溫數學既方法係點,勞煩透露少少出黎比細佬我參考下

另外我仲想1月開始就去補數學,我本身既領悟力係極低,數學頭腦極差

而且我仲上網seach過一d數學既補習名師

發覺有d口碑都唔錯,本人有以下心水:

遵理 Koopa Koo(聽人講佢自己本身好勁,但教人個方面就唔係幾掂,少d領悟力都唔使旨意明)
遵理Herman Yeung(呢個我睇過佢youtube d片,佢講野係幾好笑,所以教書個陣應該幾幽默,但佢教成點就冇乜人講)
現代Dick Hui(好多人都話呢個堅料,但應該都只係能力好既先聽得明,我呢d補可能冇乜用)

我開post之前係有做足功課,但係有d人又話koopa koo教得好,有d又話佢教得唔好,搞到我而家半信半疑

尤其是我呢d數學傻仔去補又驚聽唔明,怕晒錢,希望報之前了解清楚補邊個先適合我呢d數學白痴

我知道呢道數學5星星人材雲集,希望你地可以比小小意見小弟
回復

做PAST PAPER
數學係靠咁做
5**係真係對數學有天份既人拎
普通人最盡係拎5
回復 支持 反對

做PAST PAPER
數學係靠咁做
普通人最盡係拎5
iversonman 發表於 25-12-2013 22:34

其實我有諗過,但又驚唔識做,最後浪費左份past paper
回復 支持 反對

回復 3# 小鷹!
先利申 我係13年DSE考生

um 首先我個人認為數學唔係天才科黎
數學同中英唔同
如果真係要比較 我覺得中英更加似天才科
事關中英好難話有d咩特定材料 溫完就會好高分咁
但數學真係可以靠死做爛做屈個至少5*番黎
因為數學有model ans呀嘛...haha

跟住 我想問下你會點樣操數法?
可唔可以講詳細d
例如 你會做咩程度既題目咁
話說做數要訓練既唔係死板既諗法
而係一種sense 類似直覺既物體
姐係你最終同埋最理想既目標 係將自己訓練到見到條題目
就會知道佢想你做d乜
同埋通常會做d乜咁

ce past paper sec B就特別靠你識唔識得善用資料
包括題目有比 同埋每part既答案
因為佢唔會好似sec A咁 提好多野比你
而係佢講完之後 睇你識唔識得搵佢出黎
再連埋一齊 搵出當中既關係咁

我講下我自己覺得有用既方法啦 你睇下有冇咩可以參考下
past paper呢 我就覺得點都要試下做
話哂past paper係最貼近公開試既題目 又係考評局出既
係最完美既練習材料黎
唔使驚好似坊間果d咁 題型出得唔似 古古怪怪之餘
d題目有時又出得唔好
總之成效唔大

至於你話驚哂左份past paper既
其實唔使太擔心 maths CE有成三十年
當然 有d太早既又唔係咁貼近宜家呢個時代
但係講真 你做最近二十年都做死你orz

咁當然 唔係話因為有大量既paper就拿拿林衝去做
做之前當然要打好個底先
我覺得起碼要識做哂書入面d題目先
極難果d 姐係鑽石題
(我諗你都係用緊NSS maths in action / 新高中數學與生活? 咁應該明我講緊咩)
就可以唔使 因為果d真係難得濟orz

之後 你都仲係驚既
可以先試下section A1-2 / 甲部1-2 黎試水溫
section B可以打後先做
總之都係睇番你自己進度啦
你見section B唔妥 咪遲d先做
或者逐個分題做
先摸熟模式 再慢慢進攻sec B
不過如果你始終都係覺得sec B太難既
咁就可以考慮主攻sec A
sec B識就識 唔識就唔識咁
有小小分執既就盡執
個grade都唔會太爛既

話說我有補過dick hui
佢講野好快 同埋唔會同你慢慢做題目
佢每堂既目標都係教你做數既方法
姐係點樣由d字眼黎推測題目既做法
字裡行間又有咩提示咁
而唔係steps
佢期望你已經識 / 番到屋企先慢慢補steps
我一開始補都唔習慣 因為我從來未試過咁既補習方式orz
後尾先開始慣 但係其實有時都幾趕
所以程度稍為不足都唔好補佢 唔係盞哂錢同時間
回復 支持 反對

小雪冰 發表於 27-12-2013 12:51

岩咁上水就回一回拉
利申比樓主先 我今年中五咋.. 數學都算吾差

數學同中英唔同
如果真係要比較 我覺得中英更加似天才科
事關中英好難話有d咩特定材料 溫完就會好高分咁
但數學真係可以靠死做爛做屈個至少5*番黎
因為數學有model ans呀嘛...haha

我認為數學其實係4科core入邊最易的一科
中文係人都知合格已經吾錯
英文同中文比都叫做易上手d
LS睇present技巧 pts係人人一樣 高低就睇自己做化
至於數學...只要比心機 就算一般人5**都吾係真係咁難姐
DSE入邊的數問泥問去變化大極有限 除左junior/F4的野會經常用到外 其他一睇都大約估到咩事
眼見身邊都有吾少人憑努力上5+ 又有吾少係天生有數感就輕鬆上5**
而且份係又真係吾難 好多高手只要一吾小心就得番5/*
總結:數算係易谷的一科 係比心機沖上5真係無問題
相反中文一年升一grade分分鐘都好難

跟住 我想問下你會點樣操數法?
可唔可以講詳細d

有一部人係無數感 完全腦閉塞咁
有一部人係吾小心 識做但經常錯
有一部人只係某d位勁(eg prob.) 但其他不濟

最重要都係搵番自己錯咩位
如果只係某個topic吾識就搵下D by topic的野做
樣樣都識D但吾熟就可以操下pp..始終pp咩題型都有一堆

極難果d 姐係鑽石題
(我諗你都係用緊NSS maths in action / 新高中數學與生活? 咁應該明我講緊咩)

D鑽石題係for (high) achievers(<-我想for lv5掛)...吾識好正常

是咁的 小弟今年中5,一直以黎d數真係唔係幾掂,可以天生冇呢個天份搞到冇乜心機去讀,

搞到由初中到而家每次 ...
小鷹! 發表於 25-12-2013 20:35

至於補數我就真係無認識拉..
koopa koo佢自己就真係勁到變態ge
我都叫做上過下佢D堂(吾係補習班)
佢講的野實在難以理解
如果係補習 無lv5我想都係吾好搵佢..佢教的技巧算係高深 正常人會學吾明
其餘個D就吾清楚拉...

不過如果你想進步的話,我會建議你搵私補
上得個堆名師都>$100/hr 又未必岩自己
倒不如搵私補 度身訂做 進步會快少少
回復 支持 反對

回復  小鷹!
先利申 我係13年DSE考生

數學同中英唔同
如果真係要比較 ...
小雪冰 發表於 27-12-2013 12:51

唔好意思,呢幾日部電腦壞左,所以遲左少少回覆
我詳細少少講下我溫書方法啦
因為我覺得自己數學頭腦太差,所以每教一課我都會做書入面既練習
一開始每一課我都係做Level 1既數,如果某一課係比較容易理解同埋我擅長個飯,我會做晒d數(包括Level1同Level2既數)
例如已經教左既離差只係禁下計數機同小心d做就岩晒,書入面所有有關離差既數我差唔多已經做晒
但係有d數堅係搞唔掂既,例如圓同埋教鈄率個課(唔係幾記得個課叫咩名,有點鈄式個課...),個類數變化比離差大個d課題我只能夠做到Level 1題目
而書入面Level 2既題目我係望到已經淆左
所以有d我都係揀黎做
另外堂上啊sir會派練習WS比我地做,個d數係深過本書,而且有d題型係未做過/未見過,連書d題目都未識得晒,見到呢d簡直o晒嘴,可能我每次做數既時間少,一有諗唔通我好容易放棄
覺得自己永遠唔會識做,唔知係咪呢種心態搞到我淆左,失去自信,定係我溫習方法有問題?定係我應該set個目標比自己每日做10-15條數,事關我係小測之前先溫公式同做數
past paper我覺得有需要做,但係中5既數學課程又未教完,我諗緊好唔好等中5完左先操,始終可能有d公式仲未教,冇左公式好多數都做唔掂
回復 支持 反對

岩咁上水就回一回拉
利申比樓主先 我今年中五咋.. 數學都算吾差

我認為數學其實係4科core入邊最易的 ...
14588563 發表於 27-12-2013 23:21

你講中左我做數好多時都冇數感,有d數人地一望就識做,但係我可能要諗多幾分鐘先諗得通,有時係諗極都唔識

我而家仲掙扎緊補唔補數好,補又驚晒屋企錢,自己又學唔到野

我而家連以前f2教過既因式分解都唔識,d記憶模模糊糊,加上以前又冇心機上數學堂

我堅係驚追唔到
回復 支持 反對

唔好意思,呢幾日部電腦壞左,所以遲左少少回覆
我詳細少少講下我溫書方法啦
因為我覺得自己數學頭腦太差, ...
小鷹! 發表於 30-12-2013 14:24

就算擅唔擅長 都盡量做哂Level 2
始終到時公開試好多題目都有Level 2既程度
每題都嘗試一下
當你江郎才盡就搵同學/老師問啦
最好學識左解決難題目要mark低d方法

至於WS比書既題目更難
你可以問數學好既而做左題目既同學抄steps
For自己之後睇下點做同類型題目都好嘛

我覺得你而家至少set目標係做哂所有Level 2題目
而唔洗限死自己每日做幾多條
而小測派返黎要抄哂d做法
學完要自己隔一段時間再做多次
呢d題目往往就係常出/同學成日中伏既題目(假如個老師係好既話)

Past Paper呢...
我個人認為By topic就可以做定先
主要用黎加深對topic認識
By year就等教哂書先啦
咁就唔會哂左喇

你講中左我做數好多時都冇數感,有d數人地一望就識做,但係我可能要諗多幾分鐘先諗得通,有時係諗極都唔識
  ...
小鷹! 發表於 30-12-2013 14:30

個人認為:
坊間d大補習社就通常表演做騷
適合數學唔差而想學下d tricks既人

你可以選擇小型補習社(坐哂係度乖乖做數個d)
你唔識做可以即時有人比你問

以你呢個情況私補應該最適合
除左有人比你問數
教你果個可以針對性幫你補唔熟既topic
佢又可能搵到d練習岩你程度(step by step嘛)
加油吧 年半絕對可以由2升到5
Btw你用中文讀?
回復 支持 反對

數學呢一科真係
我第1年dse 拎5
第2年dse 考前溫左一個月 拎5*
我以前都係數學唔好果d
不過有老師教me做
佢同我講唔好做咁多你識既數
要做多d唔識既數 先係最有效既方法
最重要明每課既concept
唔好每做一題數就想好短咁解決題數
你咁樣好難記得個方法
最好自已整下notes
補習聽講補dick hui有用d,我就冇補過
回復 支持 反對

做PAST PAPER
數學係靠咁做
普通人最盡係拎5
iversonman 發表於 25-12-2013 22:34

core無可能係天份科
回復 支持 反對